In de zomer keihard doorgaan, en zodra het koud wordt, even de boel de boel laten. Rust. Voor velen aanlokkelijk, maar het lijkt nog toekomstmuziek.

Professor Rob Henning (Rijksuniversiteit Groningen) scientific board van Sulfateq, denkt dat het in de toekomst mogelijk is. Bijna elke klasse van de zoogdieren op verschillende continenten maken gebruik van winterslaap. Dus denken wij dat er een soort algemeen winterslaap programma in ons zit. We moeten alleen nog ontdekken hoe we dit moeten aanzetten of wat er bij ons ontbreekt.

We zien dat een winterslaap wel degelijk tijdelijke schade in organen veroorzaakt. ,,Sterker nog, tijdens de winterslaap zien we veranderingen in hersenen en longen, die sterk geassocieerd zijn met menselijke ziektebeelden zoals astma en de ziekte van Alzheimer’’, vertelt Henning. ,,Ziektes die voor ons onomkeerbaar lijken, maar waarvan deze dieren zich weer netjes herstellen zodra ze uit winterslaap komen.’’

,Als wij een week met ons been in het gips zitten, verliezen we al 1,5 kilo aan spiermassa. Een dier in winterslaap ligt een half jaar stil en verliest geen grammetje spier!’’

Winterslapers beschikken over een beschermd mechanisme, ze hebben specifieke verdedigingsstofjes. Deze verdedigingsstofjes beschermen de cellen tijdens het onderdrukken van de stofwisseling. Mensen hebben met verschillende ziektes te maken waarbij er een verstoring is van de energiestofwisseling, zoals diabetes. Helaas kunnen de zelfde verdedigingsstofjes niet worden toegepast bij de mens. Omdat ze bijwerkingen hebben.

Wel zijn er synthetische varianten gevonden, chromonolen. De chromonolen doen niks tegen de diabetes zelf. Ze gaan wel de complicaties tegen die diabetes met zich meebrengt. Met name de nier en vaat schade. We nemen het zelfde effect waar bij COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) hier zorgen de chromonolen voor een vermindering van de luchtweg vernauwing en remmen ze de ontstekingsreactie. De chromonolen zijn dus erg hoopvol, op dit moment zijn ze alleen nog getest bij dieren. Maar er wordt hard aan gewerkt om dit ook bij mensen voor elkaar te krijgen.

’’ De resultaten zijn hoopvol. ,,Als je menselijke cellen koelt en weer opwarmt gaan ze dood, maar als je ze koelt met chromanolen erbij blijven ze wel goed functioneren.’’ Als we er achter komen hoe het mechanisme van winterslapers werkt zouden we medicijnen of behandelingen kunnen ontwikkelen.

Klik hier voor het artikel in het AD